TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in Adil Yargılanma Hakkı Üzerinden Serbest Bırakılmasını Talep Ediyoruz.

TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in Adil Yargılanma Hakkı Üzerinden Serbest Bırakılmasını Talep Ediyoruz.

 

Şeyhmus GÖKALP 1977 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesindedünyaya geldi. 1980’lerin sonunda çocuk yaştayken ekonomik nedenlerle mevsimlik işçi olan ailesiyle birlikte Kocaeli, Manisa ve ardından İzmir’e giderek çocuk haliyle fındık bahçelerinde, pamuk tarlalarında çalıştı, simit sattı. Lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nikazandı. 
2002 yılında 24 yaşında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu ve genç bir hekim olarak Diyarbakır’a yerleşti. Diyarbakır’ın en yoksul ve en büyük ilçesi olan Bağlar Belediyesinde zor şartlarda işyeri hekimliğine başladı.Aynı yıl Diyarbakır Tabip Odası’na kaydolarak İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu, Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri ve Basın Yayın Komisyonlarında çalıştı. 2004-2008 yılları arasında Denetleme Kurulu üyeliği yaptı.Diyarbakır Tabip Odasının ‘Hekimlik Dergisi’nin düzenleme ve yayın kurulunda yer aldı. Bingöl Depreminde Diyarbakır’dan deprem bölgesine giden sağlık ekibinin başında yer aldı. Daha sonra birçok deprem ve afet durumlarında öncü hekimlerden biri oldu.“İşyeri Hekimliği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğiticiliği, İlkyardım Eğitmenliği, Eğiticilerin Eğitimi Eğitmenliği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konularında bilirkişilik, Pnömokonyoz Okuyuculuğu, Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri Sunumu Eğiticiliği” başlıca mesleki faaliyetleri bulunmaktadır.Evlidir ve 2 çocuğu vardır.

 

Gökalp, Meslektaşlarının iyi hekimlik değerlerine her şart ve koşulda sahip çıkan, hasta ve hekim haklarını, mesleki deontolojiyi ve etik değerleri korumayı önceleyen, sağlık hakkı ve insan hakları noktasında taviz vermeden ve yılmadan çalışan bir hekim olması nedeniyle hekimler tarafından TTB 2020-2022 yüksek onur kurulu üyesi olarak seçilmiştir.

 

Şeyhmus Gökalp, 23 Kasım 2020’de tutuklanmıştır.

 

Masumiyet karinesi suçu kanıtlanana dek herkes suçsuzdur demektir.

Şehmus Gökalp hakkında gizli tanık ifadesine dayalı bir soruşturma yürütülmüş ve meslektaşımız hukukta istisnai bir karar biçimi olan ve uluslararası sözleşmelere göre hukuksuz olan tanık beyanına dayalı bir tutuklamaya maruz kalmıştır.

 

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu tür gizli tanık beyanlarının kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararlar bulunmasına rağmen, meslektaşımızın serbest bırakılma talebi reddedilmiştir. Dünya Tabipler Birliği (WMA) ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), meslektaşımızın serbest bırakılmasını talep eden mektuplar göndermiş ama bu haklı çağrıları görmezden gelinmiştir. TTB, COVID-19 sürecinde pandemiyle ilgili tüm gerçekleri ve salgınla mücadele yöntemlerini bilimsel, akılcı, şeffaf bir yaklaşımla halkla paylaşmış, üyelerinin ve halkın güven duyduğu önemli kurumlar arasında yerini sağlamlaştırmıştır. Meslek Odamız, tüm toplumda güven odağı haline gelmiştir. Tam da bu süreçte isimsiz bir tanık ifadesine dayandırılarak meslek örgütümüzün en saygın kurullarından olan Yüksek Onur Kurulumuzun üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’ın tutuklu yargılanması ve bu konu üzerinden TTB’nin itibarsızlaştırılmaya ve yıpratılmaya çalışılması son derece üzücüdür.

 

Bizler, TTO Yönetim Kurulu Üyeleri, Onur Kurulu temsilcileri olarak “hukukun işlemesini, vicdan ve hakkaniyetin esas alınmasını ve ‘Aslolan tutuksuz yargılamadır’ ilkesinin uygulanarak Yüksek Onur Kurulu Üyesi meslektaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp’in serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz ve Dr. Şeyhmus Gökalp’in bir an önce özgürlüğüne kavuşarak iyi hekimlik yolculuğuna kaldığı yerden devam etmesini istiyoruz…

Tekirdağ Tabip Odası

İŞYERİ HEKİMLİĞİ ASGARİ SÖZLEŞME ÜCRETLERİ 2024